Ugrás a fő tartalomra

Szezámos és natúr csirkemell csicsókával

Szezámos és natúr csirkemell csicsókával


Karácsonyi főételek egyike az alábbi recept.

Hozzávalók:


50 dkg csirkemell filé

100g szezámmag
2-3 tojás
zabliszt a panírozáshoz
2-2,5 dl hidegen sajtolt napraforgómag olaj

2,5 kg csicsóka
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint őrölt fűszerpaprika
1 dl olaj



Elkészítés:


A csirkemellet darabokra vágom, és kiklopfolom (vagy zacskóba, vagy fóliába teszem, mert akkor nem jön szét a hús rostja). Ezután megsózom.

Egy serpenyőben olajat melegítek.

Ameddig melegszik az olaj a csirkemellet lisztben, majd a tojásban és végül a szezámmagban megforgatom. (Ha csak szezámmagot használunk kicsit kemény lesz a bunda.)
Többféle képen is lehet csinálni:
- a liszthez keverem a szezámmagot, és akkor elég kevesebb mennyiség a magból
- a liszt és a tojás után csak szezámmagos bundát kap a husi ilyenkor, sok magot kell használni

Enyhén barna színűre sütöm és lecsepegtetem róla az olajat.

A másik féle bunda, ami világosabb, ott a liszthez öntöttem a szezámmagot. Ez esetben 2 lépésből áll a folyamat. A liszt és tojás utána, rögtön az olajba teszem, és arany barnára sütöm a csirkemellet.


Csicsóka köret:

Itt is 2 féle képen lehet elkészíteni a köretet.

A csicsókát meghámozom, megmosom, kettévágom, és utána félhold alakúra darabolom.

Az olajat összekeverem a fűszerekkel és megmártogatom benne a csicsókát, ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.

Közepesen magas vagy magas hőmérsékleten aranybarnára sütöm, amikor az egyik oldala kész, akkor átfordítom és a másik oldalát is és készre sütöm.
(Ez a lassabb verzió)

A második módszer ugyan az odáig, hogy feldarabolom a csicsókát. Ezután forró olajban sütöm ki aranybarnára. Takarékosság szempontjából ennél a módszernél érdemesebb először kisütni a csicsókát utána pedig a husit az olajban.


Megjegyzések