Ugrás a fő tartalomra

Sütőtök krémleves pirított fenyőmaggal

Pikáns sütőtök krémleves fenyőmaggal

A karácsonyi levesek másik szereplője a levesek között.


Hozzávalók:


1,2 kg sütőtök
6-8 dl víz
1 ek olíva olaj
1/2 doboz natúr joghurt
1 csipet őrölt babérlevél
1 gerezd fokhagyma (kisebb)
1 kk só
1 csipet chili cayenne paprika
ízlés szerint szerecsendió
50 g fenyőmag vagy tökmag

Elkészítés:


A sütőtököt feldarabolom, kimagozom és magas hőmérsékleten kb 45-50 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt leszedem a héját, és 2 dl vízzel a tűzhelyen főzőm, ameddig forró nem lesz, közben hozzáadom a fokhagymatörőn áttört fokhagymát és a sót is. 

Egy botmixer segítségével krémesítem a sütőtököt. Miután elértük a kellő lágyságot, felöntöm 4-6 dl vízzel (ki mennyire szereti sűrűn annak függvényében).

A többi fűszert is beleszóróm, amikor már felforrott és bugyog, leveszem a tűzhelyről és hozzáöntöm a natúr joghurtot. Alacsony fokozatom éppen, hogy csak forrjon, visszateszem a tűzhelyre.

A fenyőmagot egy kis serpenyőben megpirítom, nem kell sokáig max. 2-3 perc, nehogy odakapjon.

Sütőtök chip-szel vagy egyéb olajos magvakkal is tálalhatjuk.



Megjegyzések