Ugrás a fő tartalomra

Kókuszos köles desszert

Kókuszos köles


Minden mentes kókuszos köles desszert. A köles rengeteg módon elkészíthető, laktató táplálék. Elkészíthetjük sósan is vagy, mint az én esetembe édesen, desszertként. Gyors és kiadós.

Hozzávalók:


100 g köles
5 ek kókusztejpor
3 dl víz
45 g kókuszreszelék
1 kis darab vanília rúd
1 csipet stevia
1 csipet fahéj

Elkészítés:



Több típusú kölest is használtam már, hántoltat, hántolatlan, tapasztalataim szerint a bio hántolt kölessel lehet a legjobban boldogulni a konyhában. Kókuszreszelékből is próbáltam olyat keresni, ami nem kéndioxiddal van tartósítva. A bio és tartósítószer mentes reszelék sajnos jóval drágább, de zsírosabb és finomabb is.

A kölest átmosom 2-3x és ezután teszem fel főni 3 dl vízzel. Megtehetjük azt is, hogy előre összekeverjük a tejport és a vizet, én úgy szoktam, hogy amikor már forró a víz, de még nem forr, akkor adom hozzá a kókusztejport a vaníliát és a steviát.

Érdemes a kölest úgy főzni, hogy az elején nagy "lángon" és utána, amikor már forr 2-3 percig folyamatos kavarás mellett csökkenteni a hőfokot. Annyira veszem le a hőfokot, hogy szépen rotyogjon és így kb 10-15 perc alatt megfő, és nem megy szét.

Amikor a köles megfőtt, belekeverem a kókuszreszeléket és fahéjat, egy pár percig főzőm, utána leveszem a tűzhelyről és 10 percre lefedem.

Hidegen és melegen is finom. A kivi csak díszítés. Lehet esetleg pluszba megszórni fahéjjal vagy karobbal.

Megjegyzések