Ugrás a fő tartalomra

Hogyan kezdjünk hozzá?

Hogyan kezdjünk hozzá?



Minden az elhatározáson múlik. Ünnepeljük meg a diéta napját! Így tettem én is, megettem az utolsó vietnámi levesem, megittam az utolsó pohár tokaji aszút és felkészültem arra, hogy egy ideig biztos nem fognak szerepelni az étrendemben ezek az ételek, italok. Aki nem akar olyan drasztikus váltást, az kezdheti tisztítókúrával.

Ahogy láttam az ismerősem körében a szépen rávezetjük magunkat a helyes táplálkozásra, szinte egyenlő a nullával, hogy működjön (egy részben egy kicsit a dohányzáshoz tudom hasonlítani, hogy ott is vannak a tapaszok, meg e-cigi, de minimális azoknak a száma, akik ezekkel szoknak le) mert mindig ott lesz a kísértés meg a „majd holnap”-ok.

A diéta előtt lehet csinálni lé böjt kúrát, de aki nem csinál, azzal sem történik semmi, hat hónap alatt kifog tisztulni kellőképpen a szervezete.

A második lépésként minden olyan alapanyagot kitiltottam a konyhából, ami miatt kísértésbe eshettem volna, így azokat megkapták az ismerősök, családtagok. Csak és kizárólag teljes kiőrlésű lisztek, hidegen sajtolt olajak, és egyéb szükséges magokat, fűszereket tudtam használni főzéshez.

Az alapanyag beszerzés nem volt egy egyszerű dolog, az első 1-2 hónap azzal ment el az időm, hogy mit honnan tudok beszerezni, és mik azok, amiket be tudok illeszteni a diétába (a webshopomban majd szerencsére ezzel majd nem kell sok időt töltenetek, hogy mit lehet, mert csak olyan termékek lesznek, ami megengedett). A legtöbb időt mégis termék címkék olvasgatása emésztette fel. Nem tagadom, volt olyan is, hogy egy nagy bevásárló központban elsírtam magam az édesség osztályon, hogy szinte semmit nem ehetek onnan, mert mindegyikben volt olyan, ami miatt nem lehetett. Ezeken sajnos túl kell lenni.

Miután megvolt a kellő elhatározás (egyik napról a másikra :)), a konyha „kitakarítva” , a szükséges dolgok beszerezve. 

A következő lépés, hogy 99%-ban magunknak fogjuk csinálni a reggelit, ebédet és vacsorát, mert szinte esélytelen, hogy be tudjuk szerezni a kész ételeket. Ehhez viszont kell egy tervezés, egy napi rutin felépítése ahhoz, hogy jól működjön a dolog.

Érdemes 2-3 napra vagy akár 1-2 hétre előre megtervezni a menüt, legyen benne vészterv is! abban az esetben, ha valami hirtelen közbejön. 

Amiatt van szükség a tervezésre, mert ha elcsúszik valamiért a napirend az étkezésben, akkor hajlamosabbak leszünk olyan kajával pótolni, ami tiltó listán.

Nekem a legtöbb esetben az ilyen B verzió, a különböző élesztőmentes ropogós snackek, a saláták, tojás, növényi italok, kölesgolyó és a zabkása, volt. 

Azzal nem mondok új dolgot, hogy a legkeményebb az első 1 hónap. A második hónapban jönni fog a fáradtság, esetleg vashiány. Érdemes minél változatosabban étkezni, a vitaminok és hasznos tápanyag és rostok miatt. Sok zöldség (nagyon sok, lehetőség szerint nyersen vagy párolva), hús (csirke, hal) és nagyon minimálisan gyümölcsök. Nem arról van szó, hogy ne lehetne a megengedett gyümölcsöket enni, csak mértékkel kell fogyasztani a gyümölcscukor miatt. 

Próbáljunk minél többet a friss levegőn tartózkodni. A gyógyuláshoz hozzájárul a testmozgás, valamint a közérzetünk is javulni fog. A testsúly változhat diéta alatt, attól függ, hogy mennyi a kalória bevitel (attól függetlenül, hogy amiket eszünk egészségesek nem jelenti azt, hogy fogyasztó szerek, ugyan úgy lehet hízni tőlük) és mennyit sportolunk mellette. Figyeljünk a folyadék bevitelre is.

Kitartást hozzá, és higgyétek el megéri végigcsinálni :)



- Elhatározás, akaraterő és kitartás az elhatározás mellett

- A kísértések kiküszöbölése

- Napi rutin, étrend megtervezése, mit? mikor? mennyit?

- Testmozgás

Megjegyzések