Ugrás a fő tartalomra

Miért nem szabad koffein tartalmú ételeket, italokat fogyasztani Candida diéta alatt?

Miért nem szabad koffein tartalmú ételeket, italokat fogyasztani Candida diéta alatt?


Az interneten rengeteg információ található arról, hogy Candida-diéta alatt mi az, ami hasznos és mi
lassíthatja a gyógyulási folyamatot. 

A legtöbb helyen olvasható a kávé és tea kiiktatása az étrendből ez idő alatt, de a kakaóról nem esik említés, ami szintén tartalmaz koffeint.
A koffeinről rengeteg cikket lehet olvasni, hatásairól és Candida diéta idején történő fogyasztásáról. Ez egyik külföldi weboldal nem odázta el, hiszen röviden egy cikket tett közzé melynek a lényege a következő volt:

„A koffein kiírtja a vastagbélben lévő hasznos baktériumok 70%-át és mindezt egy csésze kávé elfogyasztásával. ” 

Ehhez hasonló cikkeket lehet olvasni többet is a világhálón, aminek nem sok köze van az igazsághoz. 

A kételyeket és tévhitek egy egészségügyi kutatás eredményei oszlatták el. A tanulmány azt igazolta, hogy a koffeint megakadályozhatja és károsíthatja a hasznos baktériumok terjedését. 

A különböző gombáknak, baktériumoknak, parazitáknak táptalajt ad a védekezésben meggyengült szervezet. Ha a sav-bázis egyensúly felborul és a test „elsavasodik” kiszolgáltatottabb lesz a környezeti hatásokkal szemben. 

A koffein savasító hatással bír ezért fogyasztása nem javasolt Candidasis idején. A koffein természetben, több növényben is előfordul például teában, kávéban, kakaóban. Ezeknek van alternatívájuk, amivel elkerülhetjük a haszontalan anyag bevitelét. 

A teát rengetegen szeretik és fogyasztják napi szinten. A fekete és zöldtea kiváltására legalkalmasabb a Rooibos és gyógynövényteák fogyasztása a legtöbbje frissítő hatású, de érdemes fogyasztás előtt tájékozódni élettani hatásukról. A koffeinmentes teáknál érdemes minden esetben meggyőződni arról, hogy milyen összetevőket tartalmaz a keverék, mert becsapós lehet a reklám vagy csomagolás. 

A kávékedvelőknek már nehezebb dolguk van, hiszen a cikória kávé pörkölt gabonaféle (árpa, maláta stb.) és hidrogénezett növényi olajjal készül. Sajnos a koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes. A koffein vagy kávé, függőséget is kialakíthat, ami pár hét megvonás és kellemetlen mellékhatások árán, ismét energikussá válhatunk és javulni fog a kedélyállapot is.

„Míg egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60 mg-tól 140 mg-ig terjedhet a felhasznált kávéőrlemény függvényében, a mentes változatban is kimutatható 6-8 mg koffein.
Ez nagyon alacsony érték, így hatása a legtöbb embernek egyáltalán nem is érezhető. Hogy mit lehet koffeinmentesnek nevezni erősen szabályozott. Az Egyesült Államokban a maximum 3% az EU-ban 0,1 koffeintartalmat engedélyez a teljes tömeghez képest.” 

A kakaó a koffein mellet tartalmaz teobromin és teofilin vegyületeket, ami vízhajtó hatású lehet, befolyásolhatja a központi idegrendszert és emelheti a vérnyomást is.
A karob nagyon hasonlít a kakaó ízére, de élettani hatása sokkal pozitívabb. A más néven szentjánoskenyérfa őrleményt gyerek is bátran fogyaszthatják. 

Koffeint tartalmaz: tea, kávé, kakaó, energiaital, kóla, bizonyos gyógyszerek, tabletták.

Megjegyzések