Ugrás a fő tartalomra

Élesztőmentes tönköly pizza


Élesztőmentes tönköly pizza

Szinte mindenki nagy kedvence manapság a pizza, ezzel én is így vagyok. Diétám során egyik fájó pont volt, hogy a hagyományos alapanyagokból készült pizzát messziről el kellett kerülnöm az étrendemben, így hát kikísérleteztem finomított liszt, és élesztőmentesen. Akik kezdeti időszakban vannak azoknak mozzarella nélkül lehet fogyasztani! Utána is csak mértékkel a sajtokkal (1 héten 1x, vagy 2 hetente 1x).

Hozzávalók: 

30-40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
3-4 ek olívaolaj 
0,7-1 dl zabtej 
0,5-0,7 dl víz
1 kk só 
ízlés szerint oregánó 
1 kk szódabikarbóna
pár csepp citrom leve vagy 1 kk citromlé

Az alapanyagok egy 32 cm-es sütőlaphoz elegendőek. A tészta aránya aszerint változik, hogy ki mennyire vastagon szereti a tésztát.

Elkészítés:

- A száraz alapanyagokat kimérem, majd összekeverem, ehhez adom hozzá a szódabikarbónát citromlével felpezsdítve, az olívaolajat majd a tejet és a vizet.
- Egy jól megmunkálható, nem túl ragadós tésztát  kapunk, ami könnyedén a sütőlapra igazítható. A tésztát nem külön sütöm meg a feltét nélkül, hanem együtt.
- Előmelegített sütőben 160-180 fokon kb. 25 percig. Ez a pizza tészta alapja.

Különböző feltétekkel gazdagíthatjuk, nekünk a kedvencünk a tonhalas, de van csirkemelles zöldséges változata is, ki mennyire kreatív és milyen alapanyagokat szeret.


Egy pár ötlet:


Tonhalas pizza

300-320 g tonhal konzerv (olívaolajban vagy natúr pácolt)
5-8 ek paradicsomsűrítmény
100 g mozzarella
1 közepes fej lilahagyma
1 kisebb kápia vagy kaliforniai paprika
1 közepes paradicsom
ízlés szerint bazsalikom 
ízlés szerint oregánó 

- A tészta alapot kinyújtom a sütőformában, majd egyenletesen megkenem paradicsomszósszal.
- A tetejére szórok bazsalikomot és oregánót.
- A tonhalról leöntöm az olajat vagy vizet, ezután összetöröm egy kicsit, hogy el tudjam oszlatni.
- A következő lépésként leöntöm a mozzarelláról a levet és elszórom a tésztán a karikára vágott lilahagymával és paprikával együtt.


Csirkés pizza

3 szelet kisebb csirkemell filé
5-7 ek paradicsomsűrítmény 
1 közepes méretű paradicsom
1 kisebb kápia vagy kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
1/2 kk só
100 g mozzarella
Ízlés szerint:
bazsalikom 
oregánó 
zöldségek (brokkoli)

- A tésztaalapot kinyújtom a sütőformába, majd egyenletesen megkenem paradicsomszósszal, megszórom bazsalikommal és oregánóval. 
- A csirkemellet kis kockákra vágom, megmosom és lecsepegtetem, aki szereti be is pácolhatja pár órára fűszerekben (só, bors, köménymag, római kömény stb..). Igazából itt csak a képzelet és a "betegség" szab határt annak, mit teszünk rá feltétként, mert a mozzarellán, paradicsomon, paprikán, hagymán kívül gazdagíthatjuk brokkolival (előtte megpárolva) csicsókával is.






Megjegyzések