Miért nem szabad koffein tartalmú ételeket, italokat fogyasztani Candida diéta alatt?

Miért nem szabad koffein tartalmú ételeket, italokat fogyasztani Candida diéta alatt?


Az interneten rengeteg információ található arról, hogy Candida-diéta alatt mi az, ami hasznos és mi
lassíthatja a gyógyulási folyamatot. 

A legtöbb helyen olvasható a kávé és tea kiiktatása az étrendből ez idő alatt, de a kakaóról nem esik említés, ami szintén tartalmaz koffeint.
A koffeinről rengeteg cikket lehet olvasni, hatásairól és Candida diéta idején történő fogyasztásáról. Ez egyik külföldi weboldal nem odázta el, hiszen röviden egy cikket tett közzé melynek a lényege a következő volt:

„A koffein kiírtja a vastagbélben lévő hasznos baktériumok 70%-át és mindezt egy csésze kávé elfogyasztásával. ” 

Ehhez hasonló cikkeket lehet olvasni többet is a világhálón, aminek nem sok köze van az igazsághoz. 

A kételyeket és tévhitek egy egészségügyi kutatás eredményei oszlatták el. A tanulmány azt igazolta, hogy a koffeint megakadályozhatja és károsíthatja a hasznos baktériumok terjedését. 

A különböző gombáknak, baktériumoknak, parazitáknak táptalajt ad a védekezésben meggyengült szervezet. Ha a sav-bázis egyensúly felborul és a test „elsavasodik” kiszolgáltatottabb lesz a környezeti hatásokkal szemben. 

A koffein savasító hatással bír ezért fogyasztása nem javasolt Candidasis idején. A koffein természetben, több növényben is előfordul például teában, kávéban, kakaóban. Ezeknek van alternatívájuk, amivel elkerülhetjük a haszontalan anyag bevitelét. 

A teát rengetegen szeretik és fogyasztják napi szinten. A fekete és zöldtea kiváltására legalkalmasabb a Rooibos és gyógynövényteák fogyasztása a legtöbbje frissítő hatású, de érdemes fogyasztás előtt tájékozódni élettani hatásukról. A koffeinmentes teáknál érdemes minden esetben meggyőződni arról, hogy milyen összetevőket tartalmaz a keverék, mert becsapós lehet a reklám vagy csomagolás. 

A kávékedvelőknek már nehezebb dolguk van, hiszen a cikória kávé pörkölt gabonaféle (árpa, maláta stb.) és hidrogénezett növényi olajjal készül. Sajnos a koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes. A koffein vagy kávé, függőséget is kialakíthat, ami pár hét megvonás és kellemetlen mellékhatások árán, ismét energikussá válhatunk és javulni fog a kedélyállapot is.

„Míg egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60 mg-tól 140 mg-ig terjedhet a felhasznált kávéőrlemény függvényében, a mentes változatban is kimutatható 6-8 mg koffein.
Ez nagyon alacsony érték, így hatása a legtöbb embernek egyáltalán nem is érezhető. Hogy mit lehet koffeinmentesnek nevezni erősen szabályozott. Az Egyesült Államokban a maximum 3% az EU-ban 0,1 koffeintartalmat engedélyez a teljes tömeghez képest.” 

A kakaó a koffein mellet tartalmaz teobromin és teofilin vegyületeket, ami vízhajtó hatású lehet, befolyásolhatja a központi idegrendszert és emelheti a vérnyomást is.
A karob nagyon hasonlít a kakaó ízére, de élettani hatása sokkal pozitívabb. A más néven szentjánoskenyérfa őrleményt gyerek is bátran fogyaszthatják. 

Koffeint tartalmaz: tea, kávé, kakaó, energiaital, kóla, bizonyos gyógyszerek, tabletták.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése