Ugrás a fő tartalomra

Sütőtök fasírt

Sütőtök fasírt


Az ősz utolsó vitamin bombája a tök. Elkészítési módja szerteágazó. Egy kicsit szöszmötölős ez a recept, de megéri elkészíteni :)

Hozzávalók:



50-60 dkg tök (sütőtök)
4 ek apró zabpehely
1 ek zabkorpa
1 gerezd fokhagyma (kisebb)
1 fej vöröshagyma (kisebb)
1 kk sűrített paradicsom
1 kk tökmag- vagy olívaolaj
1 csipet só
ízlés szerint bors
ízlés szerint oregánó

Díszítésnek:
1 ek lenmag
1 ek szezámmag
1 kk petrezselyem zöld


Elkészítés:

A tököt részekre vágom, kivájom a magokkal teli belsejét (minél narancssárgább a tök, annál finomabb, ha halvány akkor, elég ízetlen lesz :( ). Érdemes nem túl nagy darabokra vágni, mert akkor hamarabb megsül. Miután ezzel végeztem, magas hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt puhára sütöm (egy tipp: ha valaki nem akarja órákig áztatni a tepsit, a kifolyt édes lé miatt, az tegyen a tepsibe vagy sütőpapírt, vagy alufóliát)

Miután megsült a tök, az égési sérülések elkerülése végett, várjuk meg, hogy langyosra vagy teljesen kihűljön. Ezután szépen le tudjuk választani a héjáról a húsát. Villa segítségével pépesre töröm, nekem 450g lett (megsülve, héj nélkül), ennyihez igazítottam az arányokat.

Hozzáadom a zabpelyhet és a zabkorpát, a paradicsomot, és a tökmagolajat, és fűszereket (só, bors, oregánó), és a zúzott fokhagymát. A vöröshagymánál 2 választási lehetőség van, vagy úgy adom hozzá, hogy előtte olajon (olíva) üvegesre pirítom, vagy pedig csak simán nyersen keverem a masszához (mivel úgy is sül a sütőben, én nyersen szoktam belerakni).

A tepsibe sütőpapírt teszek. A masszából korongokat csinálok, és a sütőpapírra egyengetem, kb. 9 db fog kijönni az adott mennyiségből

Miután elkészültem, a tetejét megszórom szezámmaggal, lenmaggal, és morzsolt petrezselyem zölddel.

A sütőben közepesen magas hőmérsékleten 45-55 percig sütjük. Miután kész, sütőlapáttal felszedem a zsírpapírról, és tányérra teszem.

Én nagyon szeretem paradicsomos szósszal nyakon önteni.

Paradicsomos szósz

Hozzávalók:


4-5 ek paradicsom sűrítmény
1 csipet só
ízlés szerint bors
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint oregánó


Megjegyzések