Ugrás a fő tartalomra

Természetes édesítőszerek

Természetes édesítőszerek


Édesítőszer ide, édesítőszer oda, nem mindegy, hogy mi is tesz jót a szervezetünknek. Személy szerint inkább a természetes édesítőszerek felé hajlok, de megfogom említeni a jövőben a mesterséges édesítőket is.




Stevia (jázminpakóca)

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana), más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény. A leveleit édesítésre használják, mivel a benne található szteviolglikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium a kálium, foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.
A levelét, illetve az abból kinyerhető, és az édes ízért felelős a szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, íz hatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől (198 fokig hőstabil). Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás. Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóz toleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.
A glikémiás indexe 0, valamint kalória tartalma gyakorlatilag 0, így cukorbetegek, candidiasis szenvedők, és paleolit diétába is kiválóan alkalmazható és beilleszthető.
A növény mivel 300-szor édesebb a cukornál, így kevesebbet kell belőle használni, nem terheli meg a szervezetet emésztéskor, a cukorral szemben, valamint pont a legtöbb diéta a kevesebb mennyiségű édesítő használatára éleződött ki. Az egészséges édesítőszerek bizonyos típusaival szemben (xilit, nyírfacukor) jóval kevesebb mennyiséget kell használni az ételek, italok édesítésére.
Vásárláskor érdemes elolvasni az összetevőket, mert hiába van ráírva, hogy Stevia lehet, hogy csak minimális %-ban tartalmazza a növény kivonatát. Az a legjobb termék, ami több, mint 90%-ban tartalmaz növényi kivonatot, és esetleg mellé eritritolt adnak. Rengeteg megtévesztő reklám van, hogy nagy betűkkel reklámozzák ezt az édesítőt és a valóságban köze nincs a növényhez, vegyük a fáradtságot és olvassuk el vásárlás előtt az összetevőket, megéri.

Xilit (Xilitol,Nyírfacukor)

A xilitol a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül. Xilózban gazdag néhány keményfa (nyír, bükk), a búza, rizs, zab maghéja, egyes csonthéjasok héja, a kukorica csutkája és szára valamint a cukornádbagassz. A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitolgyártója, a dániai vállalat nyírfából kinyert xilózból állítja elő a xilitolt. Aprítás után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt.
A xilitolgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz, arabinóz) is cukoralkohollá (mannitol, galaktitol, arabitol) alakul, melyek közül a galaktitol fogyasztása kataraktához (szürke hályog) vezethet, így a xilóz kvantitatív elválasztása kritikus. Másfelől a nikkelkatalizátoros hidrogénezés veszélyes és környezetszennyező eljárás. A kiindulási anyagok alacsony xilóztartalma miatt, a technológia drága és sok hulladékot is termel, aminek elhelyezése problémát jelent: például mandulahéjból kiindulva a nyersanyag tömegének kevesebb mint 10%-a alakítható xilózzá, a visszamaradó magas lignintartalmú, viszkózus massza csak tüzelésre használható. A fermentáció során a mikroorganizmusoknak a xilóz mellett egyéb tápanyagokat is biztosítani kell, melyek költségesek, és a készterméktől szintén elválasztandók.
A felső légúti megbetegedésekért felelős baktériumok a szervezetbe kerülésüket követően a torok és az orr nyálkahártyáján megtapadva szaporodnak. Ezek jó része elpusztítható antibiotikumok segítségével, egy részük azonban ellenáll a gyógyszereknek. A xilitol kémiai szerkezetének köszönhetően nem engedi, hogy megtapadjanak és elszaporodjanak a baktériumok, ezáltal a szervezet természetes védekező erejét használva ki tudja mosni a kórokozókat.
Egy gramm xylitol tartalmaz 2,4 kilokalória (kcal), míg egy gramm cukor 3,87 kcal. A  glikémiás indexe 7.

Elitritol

Az eritritol is szintén természetes cukoralkohol. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel. Nagy része gyorsan felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 0,5 g/tskg) fogyasztása esetén jut, így nincs puffasztó és hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak.  Glikémiás indexe 0-nak tekinthető, mert az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint kiválóan beilleszthető diétákba is. A többi cukoralkoholhoz hasonlóan nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban található baktériumok nem tudják feldolgozni. Gátolja a gombaszaporodást, így candida diétások is fogyaszthatják.
Az élelmiszeriparban is közkedvelten használják a termékek frissen tartására (gombaellenes hatása révén) többek között stabilizátorként, valamint sűrítő-; és savszabályzó anyagként.
A stevia mellett szintén közkedvelt édesítő pozitív élettani hatásai miatt.
Élelmiszerkódja E-968. Xilovit Zéró néven is forgalmazzák.


Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol
http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1zminpak%C3%B3ca
http://hu.wikipedia.org/wiki/Eritritol


Megjegyzések