Ugrás a fő tartalomra

Rakott karfiol és brokkoli

Rakott karfiol és brokkoli


Egy jó kis rakott zöldségnek nem lehet ellenállni, pláne ha jól van elkészítve.


Előkészítési idő Előkészítési idő: 25 perc
Főzési idő Főzési idő: 50 perc
Teljes idő Teljes idő: 75 perc

Adag Adag: 6 fő
Kategória Kategória: Főétel
Konyha Konyha: Magyar
Diéta Diéta: Candida diéta, Tojásmentes
Szerző Szerző: Marcsipán

Hozzávalók:

Rakott karfiol és brokkoli
50 dkg brokkoli
50 dkg karfiol
30-40 dkg csirkemell filé
1- 1 ½ kispoharas natúr joghurt
2-3 ek kókuszolaj
3-4 ek zabliszt
1 dl zabtej
1 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint kapor
ízlés szerint morzsolt petrezselyem

Nagy kápia-; és kalifornia paprika kedvelő vagyok, én ebbe is tettem, valamint lehet tenni mozzarellát pluszba (ezek az összetevők elhanyagolhatók).

Elkészítés:

- A brokkolit és a karfiolt (mirelitből csináltam), megpárolom egy kis sóval.
- A csirkemellet megmosom, lecsepegtetem, utána megsózom.
- Elmelegítem a sütőt.
- A készre párolt zöldségeket, egy tepsibe vegyesen beleteszem, kicsit még megsózom, ha párolásnál kicsit ízetlen maradt. Ez az első réteg.
- A tetejére ráfektetem a csirkemell csíkokat, elszórtan, ha valaki mozzarellával csinálja akkor szórjon el pár darabot.
- A következő réteg megint zöldségek, és arra csirkemell. Ennek a tetejére jön a karikára vágott vöröshagyma és paprika, esetleg mozzarella.
- A következő lépés a besamelmártás elkészítése, ugyan úgy kell csinálni szinte, mint a hagyományos rántást.
- A kókuszolajat felforrósítom egy serpenyőben vagy lábasban, és hozzáadok 3-4 ek zablisztet (amiatt zabliszttel csináltam és nem tönköllyel, mert a tönkölynek a rántása elég sötét színű a zabhoz képest, és most nem színezni szeretném az ételt, hanem "fixálni") csomómentesre keverem, és öntök hozzá zabtejet. Adhatunk hozzá tejet még, ha nem boldogulunk teljesen a kikeveréssel, de a natúr joghurt hígítani fogja úgyis a masszát (a tejfölt tulajdonképpen a joghurttal helyettesítettem, így emiatt lesz szép világos színe a besamelmártásnak).
- A mártáshoz hozzáadom a préselt fokhagymát, sót, kaprot, és borsot ízlés szerint. A tetejére szórok még egy kis petrezselymet is.
- Közepes hőmérsékleten 35-40 percig (nem fontos lefedni), a 40 perc eltelte után magasabbra hőfokra állítom a sütőt és 5-10 percig sütöm még, hogy szép aranybarna legyen a teteje.

Rakott karfiol és brokkoli 1. lépés
Rakott karfiol és brokkoli 2. lépés
Rakott karfiol és brokkoli 3. lépés


Megjegyzések