Ugrás a fő tartalomra

Mit szabad enni és mit tilos

Mit szabad enni Candida diéta idején és mit tilos


A diétához, amire a legnagyobb szükség van, az kitartás. Ne tántorodjunk, és ne csábítson minket a média által reklámozott számunkra kedvezőtlen hatásokkal bíró élelmiszer. Gondoljunk arra, hogy minden nap jót teszünk testünknek azzal, hogy hasznos tápanyagokkal látjuk el - a hatás nem fog elmaradni. Az első hónap után tapasztalható, hogy javul a kedélyállapot és energikusabbak leszünk, de addig le kell győzni az egészségtelen ételek utáni vágyat. 
A képre kattintva nagyban jelenik meg



Próbáljuk meg étrendünket rengeteg friss zöldséggel és gabonafélékkel gazdagítani. A legjobb, ha ezeket olyan helyekről szerezzük be, ahol nem vegyszerezték túl a növényeket, és kevesebb vagy egyáltalán nem használtak mesterséges tápanyagot termesztéskor. Igyekezzünk a zöldségfogyasztást előtérbe helyezni, amit készíthetünk párolva, sütve, főzve, de nyersen is bátran ehető és kombinálható gabonafélékkel, magokkal. 

A gabonafélék rendszeres fogyasztásával is segíthetünk testünknek, ha ezt nem finomított élelmiszerként visszük be szervezetünkbe. A gabonafélék és növényi magok a kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei. A reggelire fogyasztott kásák, pelyhek, akár meghatározhatják az egész napi tápanyagbevitelünket. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek rostban gazdag, lassú felszívódású táplálékok, így később leszünk tőle éhesek, ellenben a finomított élelmiszerekkel.
A teljes kiőrlésű lisztek tartalmazzák a korpát is, így nyújt teljességet, készüljön az tönkölybúzából, zabból, vagy rozsból. A növényi lisztek is kiválóan alkalmazhatók, így ha az illető gluténérzékeny, akkor is bátran belevághat a Candida diétába, mivel készülhet az étel barna rizslisztből, lenmaglisztből, vagy akár kókusz, vagy mandula lisztből. 

A húsfogyasztás is jobb ezekben az időkben csökkenteni. Az egyik fő ok az, hogy a boltban kapható húsok nagy része nagyüzemi állattartásból származik, ahol antibiotikumos kezelést kap a jószág. Az első hónapban minimálisan, vagy ha tudjuk, teljesen iktassuk ki az állati fehérje fogyasztást, az azt követő hónapokban is mértékkel fogyasszuk, kerülendő a nagyüzemi tenyésztésből származó állati húsok. Ez azért fontos, mert gyógyszeres kezelés során az állat egész testébe jelen lesz az antibiotikum és azt elfogyasztva, szintén táplálja a Candida gombát a szervezetünkbe jutva.
A speciális étrend során hanyagoljuk az tiltó listában szereplő állati húsokat, ideértve a májat, és kész hústermékeket is pl.: szalámi, sonka, parizer, szalonna, virsli, kolbász stb... Ezeknél is az említett gyógyszerkezelés az egyik probléma, a másik a rengeteg tartósítószer, színezék, állagjavító és mesterséges aroma, amivel a legtöbb készül. Ha nem bírjuk, hús nélkül válasszunk sovány csirke vagy halételeket, vagy a megengedett listából bármelyiket, esetleg húspótlásra alkalmas gabonakolbászt, barnarizs hurkát (ne tartalmazzon szóját, és ne abból készüljön!). 

A mindennapi vegyes táplálkozásban az olajok, zsírok elengedhetetlenek a szervezet számára. A legfinomabb és legjobb olajok a hidegen sajtolt és extra szűz növényi olajok, amiket nem kezelnek vegyszerekkel a nagyobb hozam érdekében. Candida diéta alatt a kókuszolaj, hidegen sajtolt napraforgó étolaj, és olíva olaj a legjobbak. A rengeteg génmódosításon átesett szója és kukorica olaja még hidegen sajtoltan sem ajánlott a hidrogénezett olajokkal együtt, de kétséges a repceolaj, pálmazsír, földimogyoró olaj, margarin és az állati zsírok, használata is. 

Leggyakrabban használt élelmiszerkészítmények a tejtermékek. A tejszín, túró, tejföl, vaj, kefir, tej, joghurt, és a sajtokról le kell mondanunk. A sajtok közül a rövid érlelésű feta vagy mozzarella az ideális, de ezek is mértékkel és ritkán kerüljön az ételbe. A tejet kiválhatjuk növényi italokkal, gabonatejekkel, ilyen a köles ital, zabital, rizsital stb. ezeket otthon is elkészíthetjük, de bolti forgalomban is megvásárolható, amit laktózérzékenyek is ihatnak. A bolti termékeknél cukormentes és hidegen sajtolt olajjal készültet válasszunk. 



A natúr joghurtot bátran fogyasszuk diéta alatt, hiszen segíti a hasznos baktériumok szaporodását ezekből is, ha tehetjük, válasszunk pre és probiotikusat, vagy bio minősítésűt. A natúr joghurt ízesíthető házilag a megengedett friss gyümölcsökkel. 

A gyümölcsöt jó esetben minden nap fogyasztunk, a friss idény gyümölcsök vitamin, tápanyag, és rost forrása kiváló. A Candida gomba sajnos nagyon szereti a cukrot, ideértve a gyümölcscukrot is így a magas cukortartalmú helyett, helyezzük előnybe a savanykásabb és lúgosító hatású gyümölcsöket. A kandírozott és aszalt gyümölcsöket kerüljük, mert telepedhetnek meg az aszalványokon különböző gomba típusok, amik lassíthatják a gyógyulást, a kandírozott gyümölcsöknek pedig magas a cukortartalma. 

A cukrok és szirupok fogyasztása diéta alatt, bármely formában kedvezőtlenül befolyásolja a gyógyulási időszakot. Használjunk helyette természetes édesítőszereket, ilyen a stevia, eritrit - a gomba elterjedési helyétől függően xilitet. Ha lehetséges próbáljuk elkerülni a mesterséges édesítőszereket pl: aszpartám, szacharin, szukralóz stb. A hagyományos cukor hiányában a gomba nem kap táptalajt nem fog tovább szaporodni a szervezetben és a normál szinten fog hasznosan tevékenykedni tovább. 

A forgalomban kapható legtöbb üdítő tele van cukorral, vagy annak egy folyékony változatával, a glükóz sziruppal és mesterséges édesítőszerekkel. Ahhoz, hogy a Candida gomba ne jusson bőven táplálékhoz ne is vegyünk tudomást ezekről a termékekről. Alkalomszerűen fogyasztható frissen préselt, vagy adalékanyagmentes gyümölcslé, vagy édesítőszerrel készült limonádé. A mindennapi fogyasztásra a legjobb a tisztított víz ásványvízzel keverve, és ami a legfontosabb, hogy szénsavmentes legyen. A koffein tartalmú italok pl: kávé, tea, energia ital stb. erősen savasító hatású és a hasznos baktériumokra nézve károsíthatja azokat. 

Manapság közkedvelt folyékony állagú ízesítőszerek a különböző öntetek, szószok és ecetek. Óvainteném ezeknek a használatát a diéta alatt, hiszen a legtöbb szósz tartalmaz ecetet. Az ecet érleléssel készül, amit a gombák erjesztenek meg és gombát gombával táplálni nem vezet jóra. A tiltólistát bővíti még a ketchup, mustár, majonéz. Magunk is készíthetünk különböző önteteket, mártogatóst és szószokat megfelelő olajjal és fűszerezéssel, ami finomabb és egészségesebb, mint a bolti. 

A legtöbb fűszernövény segít helyreállítani a szervezetben található Candida gomba megfelelő arányát. Ilyen a fahéj, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, vagy a fokhagyma, petrezselyem. Diéta alatt a kismamák válasszanak olyan fűszernövényeket, ami nincs hatással a magzat egészségi állapotára. 

A sütéshez kakó helyettesítésére alkalmas a karob a sütőpor helyett, pedig szódabikarnónával készülhet sütemény, pékáru. Az kovász régóta használatos a konyhába élesztő helyett, azonban érdemes ezt is mértékkel fogyasztani. A tojás fogyasztása nem okoz komolyabb problémát, nyersen semmiképpen se, lehetőség szerint minél jobban átsütve, főzve fogyasszuk. 

A gyógyulás érdekében biztosítsunk magunknak tiszta környezetet. A gombák megtalálhatók a levegőben, megtelepedhetnek élelmiszereken, tárgyakon, szinte bárhol. Figyeljünk oda a megfelelő higiénés feltételekre. A konyhában a megfelelő tárolására - ha penészedés jelét látjuk, az élelmiszeren azonnal távolítsuk el a környezetünkből, de ilyen a hűtő, tároló megfelelő tisztántartása is.
A fürdőszoba is kritikus pont, mivel a gombák ideális szaporodási környezetévé válhat. Rendszeresen fertőtlenítsük a fürdőkádat, zuhanykabint, mosdókagylót és a fürdőszoba padlóját. A naponta használt tárgyak kezelése is bizonyos esetekben elengedhetetlen. A fogkefét rendszeresen cseréljük és heti pár alkalommal fertőtlenítsük pl. pár csepp teafaolajjal. A fehérneműeket magas hőfokon történő mosással, vagy vasalással lehet frissen tartani, és szükség esetén naponta többször is cseréljük azokat. 

Ha odafigyelünk az étkezésünkre, a testünk megfelelő tisztántartására, és nem utolsó sorban a Candida gomba nincs túlzott mértékben elszaporodva a testünkben, különösebb csodaszerek nélkül is meglehet gyógyulni. 

Remélem cikkem segít a gyógyulásban és kitartást kívánok mindenkinek a diétához, hiszen végig lehet csinálni. :) 




Megjegyzések