Élesztőmentes tönköly pizza

Élesztőmentes tönköly pizza

Szinte mindenki nagy kedvence manapság a pizza, ezzel én is így vagyok. Diétám során egyik fájó pont volt, hogy a  hagyományos alapanyagokból készült pizzát messziről el kellett kerülnöm az étrendemben, így hát kikísérleteztem finomított liszt, és élesztőmentesen. Akik kezdeti időszakban vannak azoknak mozzarella nélkül lehet fogyasztani! utána is csak mértékkel a sajtokkal (1 héten 1x, vagy 2 hetente 1x). A képen látható ketchup csak illusztrációnak lett oda téve, candida diétában sajnos nem fogyasztható, mivel nádcukorral van édesítve :(

Hozzávalók:


30-40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
3-4 ek olívaolaj 
0,7-1 dl zabtej 
0,5-0,7 dl víz
1 kk só 
ízlés szerint oregánó 
1 kk szódabikarbóna
pár csepp citrom leve vagy 1 kk citromlé

Az alapanyagok egy 32 cm-es sütőlaphoz elegendőek. A tészta aránya aszerint változik, hogy ki mennyire vastagon szereti a tésztát.

Elkészítés:


A száraz alapanyagokat kimérem, majd összekeverem, ehhez adom hozzá a szódabikarbónát citromlével felpezsdítve, az olívaolajat majd a tejet és a vizet.
Egy jól megmunkálható, nem túl ragadós tésztát kell kapnunk, ami könnyedén a sütőlapra igazítható. A tésztát nem külön sütöm meg a feltét nélkül, hanem együtt.

Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 25 percig.

Ez a pizza tészta alapja.

Különböző feltétekkel gazdagíthatjuk, nekünk a kedvencünk a tonhalas, de van csirkemelles zöldséges változata is, ki mennyire kreatív és milyen alapanyagokat szeret.
Egy pár ötlet:

Tonhalas pizza


300-320 g tonhal (olívaolajban vagy natúr pácolt)
5-8 ek paradicsomsűrítmény (ezt használtam)
100 g mozzarella
1 közepes fej lilahagyma
ízlés szerint bazsalikom (ezt használtam)
ízlés szerint oregánó (ezt használtam)
1 kisebb kápia vagy kaliforniai paprika
1 közepes paradicsom


A tészta alapot kinyújtom a sütőformában, majd egyenletesen megkenem paradicsomszósszal. A tetejére szórok bazsalikomot és oregánót. Ezután a tonhalat darabokat, összetöröm egy kicsit, hogy el tudjam oszlatni. A következő lépésként leöntöm a mozzarelláról a levet és elszórom a tésztán a karikára vágott lilahagymával és paprikával együtt.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük, közepes hőmérsékleten.

Csirkés pizza:


3 szelet kisebb csirkemell filé
5-7 ek paradicsomsűrítmény (ezt használtam)
1 közepes méretű paradicsom
1 kisebb kápia vagy kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
1/2 kk só (ezt használtam)
100 g mozzarella
Ízlés szerint:
bazsalikom (ezt használtam)
oregánó (ezt használtam)
zöldségek (brokkoli)

A tésztaalapot kinyújtom a sütőformába, majd egyenletesen megkenem paradicsomszósszal, megszórom bazsalikommal és oregánóval. A csirkemellet kis kockákra vágom, megmosom és lecsepegtetem, aki szereti be is pácolhatja pár órára fűszerekben (só, bors, köménymag, római kömény stb..). Igazából itt csak a képzelet és a "betegség" szab határt annak, mit teszünk rá feltétként, mert a mozzarellán, paradicsomon, paprikán, hagymán kívül gazdagíthatjuk brokkolival (előtte megpárolva) csicsókával is.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése