Ugrás a fő tartalomra

Fahéjas- almás tönkölypite

Almás pite


Rengeteg almát kaptunk, aminek egyik részét megcsináltuk lekvárnak a másik részét ívólénak (receptek hamarosan), így hát, ami megmaradt fogyasztásra, abból bőven jutott almás pitének is.

Hozzávalók:


40-43 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4-7 db közepes alma*
1,5 dl zabtej (vagy kókusztej)
4 ek kókuszolaj
1 tojás (M,L)
1 kk szódabikarbóna
3-4 csipet stevia
1-2 csipet fahéj
1 csipet só
fél citrom leve

Elkészítés:


A lisztet kimérem, összekeverem a szódabikarbónával (pár csepp citromlével felpezsdítem) csipet sóval. Ezután hozzáadok 2 csipet steviát, és 2 ek kókuszolajat (folyékonyan), és a tojást. Ezt követően hozzáöntöm a zabtejet is, és egyenletesen összedolgozom a tésztát.

Az összegyúrt tésztát megfelezem (nem egyenlő részre), ami a tepsi vagy forma aljára megy az lesz a nagyobb rész. A többi a tetejét fogja díszíteni.

A tepsit kiolajozom és beleegyengetem a tésztát.

Az almákat meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd kókuszolajon megdinsztelem. Ekkor adom hozzá a pár csipet steviát, fahéjat, és pár csepp citromlevet. Legtöbb esetben én félpuhára szoktam "párolni", mert akkor van még tartása, és úgy is sül még a sütőben.

Miután készen van az almás töltelék is, eligazgatom a tésztán.

A maradék tésztából vagy hengerereket sodrok, és úgy teszem rá, vagy kinyújtom a tésztát, és kis csíkokat szabok belőle, amit rácsosan teszek az almatöltelék tetejére. A tetejét megszóróm még egy leheletnyi fahájjal és mehet is a sütőbe.

Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt közepes hőmérsékleten készre sütöm.

*Candida diétában az alma nem lehet túl édes, hanem inkább savanykásabb fajtát válasszunk.

Megjegyzések