Ugrás a fő tartalomra

Amaránt chips



Amaránt tallér


Valami nassolni való mindig jól jön az esti filmhez, ma az amaránt chipsre esett a választás. Az elkészítése egyszerű, de egy picit időigényes.

Hozzávalók:

1 bögre amaránt (kb. 100 g)
2 bögre víz
1 kk só

Elkészítés:

- Az amarántot dupla mennyiségű sós vízben felforralom, amikor forr, lefedve főzöm tovább takaréklángon. Akkor van kész a mag, amikor már az összes vizet magába szívta és massza állagú.
- A tűzhelyről levéve hűvös helyre teszem, ameddig ki nem hűl.
(Figyelmeztetés: Mindenképpen meg kell várni, hogy kihűljön, ha türelmetlenek vagyunk és melegen próbálkoznánk kisütni, akkor sajnos darabokra fog esni az egész, nem fog összeállni!)
Miután kihűlt, teflonos sütőpapírral kibélelt tepsibe lapos korongokat formázok. A korongokra sütőpapírt teszek és egy másik tepsivel laposra nyomom őket kb. 3 mm-esre, és óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt.
- Előmelegített sütőben 220 fokon 15 perc alatt aranysárgára sütöm, ha megtapogatva puha, akkor tovább kell sütni.
Lehet ízesíteni fűszerekkel, fokhagymával csak a képzelet szab neki határt, sósan kicsit hasonló az íze a sajtos tallérhoz.

Megjegyzések

  1. Szia!
    Ma kipróbáltam. Szuper :) Egész köménnyel ízesítettem. Máskor is elkészítem!
    Hűtőben az élesztő nélküli lángos, holnap azt is megkóstolom. Köszi Lizzy

    VálaszTörlés
  2. Szia Lizzy!

    Örülök, hogy ízlett :), én még nem próbáltam ízesítve, de ezután megpróbálom én is köményesen és a hagymás változata is érdekel. A lángos, eddig mindenkinek elnyerte a tetszését, remélem neked is hasonló pozitív tapasztalatod lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem szétfőttek a kis gólyoskák, és inkább kása lett belőle :( hiába főztem tovább kis lángon, még így is folyós maradt, mikor már kihűlt...nem pattogtatott amarántot kellett volna használnom? Van esetleg másfajta is?

    VálaszTörlés
  4. Az nem gond, ha kicsit pépes lesz, valószínű kicsit több víz került bele, az okozhatta a problémát, hogy folyós maradt. Próbáld meg kevesebb vízzel és ha szükséges akkor időnként pótolj hozzá. Én mindig sima amarántból készítettem.
    (Ezt mondjuk még nem próbáltam, de meglehet kísérelni azt is, hogy ha megformáztad, hőlégkeveréses sütési módban kicsit kiszárítod a korongokat (közepes-alacsony hőmérsékleten kb. 15 percig sütő teljesítménytől függ) és utána sütöd tovább normál módon, a leírtak szerint, csak így jobban kell figyelni, hogy meg ne égjen.)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése