Ugrás a fő tartalomra

Húspótló növények

Mit tegyünk, ha nem tudunk lemondani a sajtról, kolbászról, hurkáról?


A Candida diétában a másik gyenge pont a sertéshús elmarasztalásából fakadó hiány. Vidéki lányként elképesztően hiányozni kezdtek a második hónap után a sertéshúsból készült ételek.
Sikerült találnom kolbászt, sőt még hurkát is, és egyéb sertéshús, és hús pótlására alkalmas készítményeket; igaz, nem sertésből és nem húsból, hanem gabonából, de sikerült pótolnia a hiányt. 
Első kóstolásra meglehetősen furcsa az ízvilága, aki nem evett előtte ezekhez az ételekhez hasonlókat, annak minden újdonság lesz :). A fűszerezése típusonként változik, gyártótól és terméktől függően.


Amiatt is hasznosak ezek a termékek, mivel nem tartalmaznak állati fehérjét csak növényit, amit máshogyan dolgoz fel a szervezet.

Eddig 3 nagyobb magyar gyártót sikerült találnom a piacon, akik ilyen termékek készítésével foglalkoznak, és szerencsére a termékeiket a legtöbb bioboltban, biopiacon be is tudjuk szerezni.
Érdemes kipróbálni.

Időrendi sorrendben sajnos nem tudom melyik volt legelőször, de azért leírom, hátha kedvet kaptok egy jó kis gabona kolbászos szendvicshez, vagy sajthoz. :)



Talán egyik legnagyobb termékkínálattal rendelkező előállító üzem. Szinte legtöbb készítménye ehető diéta alatt (kerüljük a répa hozzáadásával készült termékeket).

A másik gyártó, aki szintén foglalkozik növényi húspótlók forgalmazásával:


A harmadik a Bio ABC által készített és forgalmazott húspótlók:



Ha valaki esetleg ismer többet is, szívesen veszem az információt.

A legtöbbnek az alapanyaga a tönkölybúza, de van ami kölesből vagy barnarizsből készül túlnyomó részt.
(Szóját tilos!)

Magunk is készíthetünk ilyen húspótlására alkalmas élelmiszereket, ha megvan hozzá a szükséges eszköz feltételünk, és tapasztalatunk.
Aki kedvet kapott a készítéshez, rengeteg receptet talál az interneten az elkészítéshez lépésről lépésre.





Megjegyzések