Ugrás a fő tartalomra

Chia mag a szuper élelmiszer

Azték zsálya


A chia mag a manapság szuper élelmiszerként emlegetett táplálékok egyike. Már az aztékok és maják is fogyasztották és fizető eszközként is használták. 

A chia más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica. A chia szó jelentés „olajos.” A magok lehetnek eltérő színűek – fekete vagy fehér. A fehér magok nehezebben beszerezhetőek, emiatt drágábbak is, azonban tulajdonságaikban nincs eltérés.

A növény leginkább Mexikóban és Amerikában őshonos, a spanyol hódítások idején azonban az irtás miatt, szinte majdnem kipusztult és kis híján feledésbe merült ez a csodálatos élettani tulajdonságokkal bíró növény.


Táplálkozás szempontjából a magok íze semleges nagyon jól használható többféle élelmiszerhez pl.: kenyerek, saláták, péksütemények, pudingok. A magocska gluténmentes így ételallergiások is bátran fogyaszthatják.

A chia mag nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és alfa-linolénsavat. Gazdag vitamin ( kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, és cink, B-vitaminok) és ásványi anyagforrás, valamint megtalálható benne a klorogénsav és kávésav antioxidáns.

A mag magas fehérjetartalmának köszönhetően a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kimagasló táplálékforrás. A rost tartalma segít enyhíteni bizonyos gyomor panaszokat, mint a gyomorégést (a natúr elfogyasztott magok a folyadék elszívásával gél szerű anyagot képeznek a bélben, így védi a bélfalat).

Előnyei közé sorolható még a Diabetes Care 2007-es megjelent tanulmány szerint, a rendszeres chia magot fogyasztók körében csökkent a magas vérnyomás. Az omega-3 zsírsavnak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A cukorbetegeknek is érdemes fogyasztani ezt a szuperélelmiszert, mivel szabályozza a vércukorszintet, inzulintermelődést.



Összesítve az előnyei:

- Magas omega-3 zsírsav és alfa-linolénsav tartalmának köszönhetően megelőzhető a szív és érrendszeri betegségek kialakulása.

- Diétában és fogyókúrában is fogyasztható, mivel lassú felszívódású táplálék, így később éhezik meg tőle az ember, valamint nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet.

- Alkalmazható bizonyos gyomorproblémák esetén is, mint gyomorégés, hasmenés.

- Rost tartalma kiemelkedő, így segíti a bélrendszer ideális működését.

- Gluténmentes, valamint tojás helyettesítésére is alkalmas (kivéve rántotta, tükörtojás stb…).

- Cukorbeteg számára is ajánlott fogyasztása, mivel segít a vércukorszint szabályzásában.

- Sportolók is használhatják izomépítés és energia bevitel céljából.


A lenmaggal ellentétben a chia magot nem kell megőrölni és nem is avasodik meg. A chia maggal tökéletesen helyettesíthető a lenmag.

Tápértéke 100 g (3.5 oz)
Energia2034 kJ (486 kcal)
42.12 g
Élelmi rost34,4 g
30.74 g
Telített3.330
Az egyszeresen telítetlen2,309
A többszörösen telítetlen 23,665
17,8 g
5,8 g
16.54 g
Vitaminok
Az A-vitamin ekv.
(7%)
54 ug
Tiamin (B 1)
(54%)
0,62 mg
A riboflavin (B 2)
(14%)
0,17 mg
A niacin (B 3)
(59%)
8,83 mg
A folát (B 9)
(12%)
49 ug
C vitamin
(2%)
1,6 mg
Az E-vitamin
(3%)
0,5 mg
Ásványi anyagok
Kalcium
(63%)
631 mg
Iron
(59%)
7,72 mg
Magnézium
(94%)
335 mg
Mangán
(130%)
2.723 mg
Foszfor
(123%)
860 mg
Kálium
(9%)
407 mg
Nátrium
(1%)
16 mg
Cink
(48%)
4,58 mg
Forrás:
SuperFoods for Dummies
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica

Megjegyzések