Ugrás a fő tartalomra

Mentás almaleves

Hideg mentás almakrémleves


A nagy melegben már az ember az étkezésekre sem akar gondolni. Nagyon szeretem a levest, de ebben a melegben már a meleg leves gondolatától is folyt rólam a víz, de a gyümölcslevesek többsége szerencsére hidegen a legfinomabb, így az almakrémlevesre esett a választás.


Hozzávalók:


80-100 dkg alma
kb. 1-1,3 liter víz
2-3 db szegfűszeg
5 ek natúr joghurt (elhagyható)
5-7 db közepes méretű mentalevél
4 csipet Bourbon vanília por
1 kisebb rúd fahéj
1 ek citromlé
3-5 csipet stevia
1 csipet só

Elkészítés:


A savanykás almákat megmosom, meghámozom és kockára vágom.
Egy lábasba öntöm a felkockázott almát és annyi vízzel feltöltöm, hogy ellepje, majd ízesítem a szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, csipet sót, steviát és a mentalevelekkel.
Amikor felforrt, leveszem a tűzhelyről, és kiszedem belőle a mentát, fahéjat és a szegfűszeget. Merőkanállal a turmixgépe rakom a megfőtt almadarabokat, és annyi vizet öntök hozzá, hogy krémes állaga legyen a levesnek (nem fontos az összes vizet felhasználni). Nem turmixoltam össze az összes almát, hogy legyenek benne szilárd darabok is, de ki hogy szereti :).
Miután le turmixoltam visszateszem a tűzhelyre, ezután belekanalazom a natúr joghurtot (elhagyható) és meg egyszer felforralom az egészet. Kihűlve, hidegen tálalom.
(Én még visszatettem a fűszernövényeket és tettem hozzá még egy kis friss mentát, hogy összeérjenek az aromák és úgy hűtöttem ki az egészet (a mentával érdemes óvatosan bánni mert elég intenzív az íze)).

Megjegyzések