Ugrás a fő tartalomra

Zellekrémleves

Tejmentes zellerkémleves


A zellerkrémleves elég hihetetlenül hangzik, de menzán szerettem meg. Elképesztően jól főztek édesanyám munkahelyén, így rengeteg változatos és finom, bizonyos esetekben számomra új ételeket is felfedezhettem. A rajongás a mai napig nem hagyott alább.

Hozzávalók:



250 g zeller
2 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 dl növényi tejszín (zabkrém, vagy mandulakrém)
1,5-2 liter víz
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint szerecsendió

Elkészítés:



A zellert meghámozom, megmosom, majd közepes méretű darabokra vágom. A két közepes méretű vöröshagymát a héj eltávolítása után kettévágom. 
A vízzel töltött lábosba beleöntöm a zeller darabokat, és a felezett hagymát, fűszerezem, sózom majd az egészet puhára főzőm.
Amikor már megfőtt a zeller, egy turmixgép segítségével összedarálom az egészet (van, aki kiszedi a hagymát előtte, én egy felet szoktam megtartani hozzá).
Miután ezzel végeztünk, visszaöntjük a lábosba a leves alapot és visszatesszük főni a tűzhelyre, folyamatos kevergetés mellett, hozzáöntjük a növényi tejszínt és az egészet felforraljuk.
Ha kicsit hígabbra szeretnénk, akkor önthetünk hozzá vizet, ha megfelelő az állag, akkor forrást követően tálalható élesztőmentes teljes kiőrlésű kenyér, vagy zsemle kockával, esetleg csicsóka chipsszel, vagy pirított magokkal.
Díszítésként megszórhatjuk petrezselyemmel. 

Megjegyzések