Ugrás a fő tartalomra

Élesztőmentes magvas tönkölykenyér

Élesztőmentes magvas tönkölykenyér

Egy magvakban gazdag laktató kenyér :) ebből nem kell sokat megenned, hogy jóllakj vele :)

Hozzávalók:


30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 ek olívaolaj
2 ek tökmag
2 ek szezámmag
2 ek lenmag
2 ek napraforgómag
1 kk só
1 kk szódabikarbóna
2- 2 1/2 dl víz
pár csepp citrom leve


Elkészítés:


A lisztet kimérem, hozzákeverem a sót, és a magokat a szódabikarbónát pár csepp citromlével, majd hozzáadom az olíva olajat is. Ezeket összekeverem, és folyamatosan adva hozzá a vizet egy könnyen formálható, megmunkálható tésztát kell kapjak. Ha nem áll össze, akkor adjunk még hozzá egy kis vizet, ha sok vizet öntöttünk hozzá véletlenül, akkor egy kis lisztet.

(Nincs kenyérsütőm, szóval mindent kézzel csináltam, és a sütőben sütöttem ki. Így akik kenyér sütővel csinálják, azok írják meg mi lett a végeredmény :))

Egy jénai tál fedő részébe tettem, mivel annak a tepsihez képest jobb a hőeloszlása, valamint nem túl magas a pereme, de tepsiben is tökéletesen megsül. Amiben szeretnénk kisütni, előtte mindenképpen olajozzuk ki. 

A tészta tetejét egy kicsit megvizeztem, bevagdaltam, és megszórtam pluszba len- és szezámmaggal. Ezután betettem az előmelegített sütőbe.

Elsőnek magas hőmérsékleten sütöm kb 15 percig, utána csökkentem a hőmérsékletet közepes hőmérsékletűre. A kenyerünk kb. 40-50 perc alatt sül készre. Kinek milyen sütője van nagyban függ tőle. A hagyományos gázsütőben megsülhet akár 35 perc alatt, nekem a hőlégkeveréses sütőmben kb. 45-50 perc kellett neki.

Házi csirkemell sonkával kiadós reggeli vagy uzsonna.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése