Ugrás a fő tartalomra

Barátfüle

Szilvalekváros derelye

Gyerekkorunkból elég sokan emlékszünk a nagymama által elkészített derelyére, amit jó étvággyal fogyasztottunk. Íme, a reform verziója, ami nem finom lisztes, nem porcukros, de remek múlt idéző.

Hozzávalók:


25-30 dkg kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1,5 dl víz
1 db tojás 
20-25 dkg szilvalekvár

4-5 ek zabkorpa
2 ek kókuszolaj

Elkészítés:




A lisztet a vízzel és a tojással összegyúrom. 2 gombócot csinálok a tésztából. Nyújtódeszkán kb. 1-2 mm vastagságúra nyújtom, és derelye szaggatóval tetszőleges méretre és formára darabolom. A közepébe lekvárt (cukor, tartósítószer és aroma mentes) teszek, és az ujjammal összenyomkodom a széleit.

Enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzőm (akkor van kész a tészta, ha feljön a víz tetejére). Szűrő kanállal kihalászom, és lecsepegtetem róla a felesleges vizet.

A "prézli" zabkorpával fog készülni, amit a tűzhelyen már meleg kókuszolajon rózsaszínre pirítok, folyamatos kevergetés mellett.

Amikor kész, beleforgatom a derelyét, és tálalom.

Megjegyzések