Ugrás a fő tartalomra

Amaránt

Amaránt


Az amaránt vagy más néven disznóparéj a világ számos részén elterjedt, körülbelül 100 fajtát tartanak számon. Mivel a szél porozza be őket és gyakran kereszteződnek, az egyes fajok nagyon változékonyak, nehéz őket megkülönböztetni. Sok faját gyomnövénynek tekintik, mások azonban értékes zöldség-, gabona- vagy dísznövények.
Az amarántnak felhasználhatósága igen kedvező, mivel levelét, szárát és magját egyaránt lehet hasznosítani az élelmiszeriparban és a gyógyászatban is.
A növény levélzete a spenótéhoz hasonlít – gazdag kalciumban és vasban, valamint C-vitamint is tartalmaz. Kalcium tartalma hatszorosa, vastartalma négyszerese a spenóténak!
Fiatal szárrésze a spárgához hasonlóan készíthető el, íze a brokkoliéhoz hasonlít, mint gyógynövényt is alkalmazzák.
A magjáért termesztett amaránt magja aranysárga, teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vas, magnézium, réz és mangán). A gabonafélék között páratlan tulajdonságokkal rendelkezik. A legfigyelemreméltóbb adata, hogy fehérje hasznosulási mutatója a legjobb. 
Az emberi szervezet a fehérjéit 20 aminosavból rakja össze. Az emberi szervezet kilenc aminosav (valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilanalin, triptofán, treonin, hisztidin és lizin) előállításra nem képes. Az amaránt lizin* tartalma az összes gabonafélék közül a legmagasabb. Nem utolsó sorban több ásványi sót tartalmaz, mint a tej. Omega-3 zsírsavakban az egyik leggazdagabb növény. C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szívglikozidok, glikozidok találhatóak még benne.
Az amaránt a szójával szemben nem okoz semmilyen emésztési-puffadási gondot. Rosttartalma miatt a székrekedés kezelésében is hatásos. Gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Az amarántmag sokoldalúan felhasználható:íze jellegzetes, édes és sós ételek elkészítésre is alkalmas. Önállóan is fogyasztható: köretnek vagy kásának, vegetáriánus életmódban hús helyettesítésére is kiválóan megfelelő. Tojás pótlásaként is alkalmazható.
A konyhai felhasználásként még készíthető belőle hamis kaviár, adható levesekhez, palacsintákhoz, sűrítve müzlikhez, de készíthető belőle puding, kenyér és sütemény is. Pattogtatva pompás csemege.

*A lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, alapvető szerepe a csontok és bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb fehérje, a kollagén képzésében, hiányában a táplálékkal bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba.
A lizinnek immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. A lizin megfelelő adagban „herpesz stop” hatású, azaz abban a fázisban állítja meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdtük a szedését. 1-2g lizin bevételével megakadályozható a herpesz tüneteinek megjelenése.

Forrás:
https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains
https://hu.wikipedia.org/wiki/Diszn%C3%B3par%C3%A9j
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/17147/lizinnel-a-herpesz-ellen
Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába

























Megjegyzések

  1. Betpera Super Single Today Matched Betting Tips 온라인카지노 온라인카지노 カジノ シークレット カジノ シークレット bk8 bk8 979michael jordan's 23 mohegan sun - Amebaki - Amebaki

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése