Ugrás a fő tartalomra

Candida gomba

Az ártalmas és ártalmatlan gombák, szinte mindenhol környezetünkben körbevesznek minket, levegőben, vízben, talajban, növényekben.

Az emberi szervezetben szakemberek szerint, több száz gomba és parazita él, amelyek a bőrön a hüvelyben és a tápcsatornában is megtalálhatóak.

Alapvetően a Candida gombák szervezetünknek nem ellenségei, de azzá válhatnak.
A szervezetben élő Candida gomba túlzott elszaporodás manapság egyre gyakoribb. Az elszaporodás, problémákat idézhet elő az emésztő-; hormon-; ideg- és immunrendszer helyes működésében. Az orvostudomány rámutatott arra, hogy a Candida túlburjánzásra az antibiotikumok, szteroidok és egyéb kórházi körülmények hatására is bekövetkezhet.

Az embert leggyakrabban megbetegítő gombafajta az élesztőgomba. A tápcsatorna, hüvely, húgyút és a légzőszervek nyálkahártyáját károsítják, de az egész szervezetet fertőzhetik, ezzel gyengítve a védekező rendszert, minek következményeként megbetegíthetik azt.
Az élesztőgombák vagy más nevükön a sarjadzó gombák ivartalanul, sarjadzással szaporodnak a számukra ideális környezetben. A bennük élő paraziták nagy kárt okozhatnak 

A Candida gombának mintegy 200 fajtája ismert napjainkban, melynek többsége elszaporodáskor nagyon hasonló mellékhatásokat produkál. A megbetegedések nagy részét a Candida albicans alfaj okozza. Gyakran fordul elő olyan, hogy egyének tünetmentesen hordozzák a Candidát, ami ugyanolyan fertőzésveszélyt jelent a környezet számára. A Candida crusei és Candida glubrata altípusai a gombának ritkábban fordul elő, de kiirtása nehezebb a fentiekben említettnél, mivel ellenállóbb a gombaölő szerekre.

A gomba túlzott elszaporodásakor a szervezetünk működéséhez szükséges vizet hasznosítja saját részére, de emellett még cukrot, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, és B vitamint is használ terjeszkedésére és életben maradására.
A sarjadzó gombák igénye jóval nagyobb, mint a fonalas gombáké, minél kisebb az oxigénellátás, annál nagyobb károkat képesek okozni. A sarjadzó formájuk ál- vagy valódi fonalas formává alakulhat át különösen, ha magas a napi cukorbevitel, vagy abban az esetben, ha tápanyaghiányuk miatt, cukorért kutatnak környezetükben. Megfelelő kezelésekkel és óvintézkedésekkel a fonalas formából visszaváltozhatnak sarjadzó formává.

Fonalas formájában a gomba jóval veszélyesebb, mivel a mélyebb rétegbe, sejtközi térbe terjed, amit enzimek termelésével ér el. Ezek az enzimek emésztik a bőr és nyálkahártya hámrétegét, de megtámadhatják az immunsejteket is.
Az enzimek segítségével a fonalak rést ejtenek a bél falában, így terjednek a mélyebb rétegekbe, így okozva problémát a bélfal áteresztőképességében. Az eset hatására az immunsejtek antitest termelésével igyekeznek megvédeni szervezetünket, ami allergiás reakcióban nyilvánulhat meg a behatoló anyagokkal szemben. Ezeknek az antitesteknek szerepük lehet az autoimmun folyamatok kialakulásában is.

A Candida gomba rengeteg eltérő és különféle hatásokat produkál. A cukorból szagtalan szén-dioxidot termelnek. Ennek következményeként a belekben puffadás, szelesedés, a hólyagban teltségérzet és gyakori vizelési ingert idéz elő. A hüvelyből is gázként távozik.
A cukorból nem csak szén-dioxidot, de alkoholt is termel, ami a bélből felszívódva kimutatható a vérben.

A csökkent pH érték (savasodás), ami a kevés folyadékbevitel esetén jelentkezik, kedvez a gombák szaporodásának.

A betegségek kialakulásához nem csak a gombák fizikai jelenléte, mennyisége és betegséget előidéző képessége szüksége, hanem a testünk fogékonysága is, ami lehetővé teszik a gombák szaporodását, terjeszkedését. Azok a kezelések, amelyek csak a gombákat hivatottak kiirtani hosszú távon kevésbé sikeresek az olyanokkal szemben, amik az immunrendszer és a szervezet ellenálló képességét erősítik.

A Candida gomba elszaporodását elősegítő körülmények:
- legyengült szervezet
- gombák elleni nem megfelelő védekező mechanizmusú immunrendszer
- károsodott bakteriális flóra
- nem megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel (víz)

Forrás:
Dr. László Mária - Candida
Tóth Gábor - Allergia és Candida kalauz

Megjegyzések