Ugrás a fő tartalomra

Candida gomba

Az ártalmas és ártalmatlan gombák, szinte mindenhol környezetünkben körbevesznek minket, levegőben, vízben, talajban, növényekben.

Az emberi szervezetben szakemberek szerint, több száz gomba és parazita él, amelyek a bőrön a hüvelyben és a tápcsatornában is megtalálhatóak.

Alapvetően a Candida gombák szervezetünknek nem ellenségei, de azzá válhatnak.
A szervezetben élő Candida gomba túlzott elszaporodás manapság egyre gyakoribb. Az elszaporodás, problémákat idézhet elő az emésztő-; hormon-; ideg- és immunrendszer helyes működésében. Az orvostudomány rámutatott arra, hogy a Candida túlburjánzásra az antibiotikumok, szteroidok és egyéb kórházi körülmények hatására is bekövetkezhet.

Az embert leggyakrabban megbetegítő gombafajta az élesztőgomba. A tápcsatorna, hüvely, húgyút és a légzőszervek nyálkahártyáját károsítják, de az egész szervezetet fertőzhetik, ezzel gyengítve a védekező rendszert, minek következményeként megbetegíthetik azt.
Az élesztőgombák vagy más nevükön a sarjadzó gombák ivartalanul, sarjadzással szaporodnak a számukra ideális környezetben. A bennük élő paraziták nagy kárt okozhatnak 

A Candida gombának mintegy 200 fajtája ismert napjainkban, melynek többsége elszaporodáskor nagyon hasonló mellékhatásokat produkál. A megbetegedések nagy részét a Candida albicans alfaj okozza. Gyakran fordul elő olyan, hogy egyének tünetmentesen hordozzák a Candidát, ami ugyanolyan fertőzésveszélyt jelent a környezet számára. A Candida crusei és Candida glubrata altípusai a gombának ritkábban fordul elő, de kiirtása nehezebb a fentiekben említettnél, mivel ellenállóbb a gombaölő szerekre.

A gomba túlzott elszaporodásakor a szervezetünk működéséhez szükséges vizet hasznosítja saját részére, de emellett még cukrot, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, és B vitamint is használ terjeszkedésére és életben maradására.
A sarjadzó gombák igénye jóval nagyobb, mint a fonalas gombáké, minél kisebb az oxigénellátás, annál nagyobb károkat képesek okozni. A sarjadzó formájuk ál- vagy valódi fonalas formává alakulhat át különösen, ha magas a napi cukorbevitel, vagy abban az esetben, ha tápanyaghiányuk miatt, cukorért kutatnak környezetükben. Megfelelő kezelésekkel és óvintézkedésekkel a fonalas formából visszaváltozhatnak sarjadzó formává.

Fonalas formájában a gomba jóval veszélyesebb, mivel a mélyebb rétegbe, sejtközi térbe terjed, amit enzimek termelésével ér el. Ezek az enzimek emésztik a bőr és nyálkahártya hámrétegét, de megtámadhatják az immunsejteket is.
Az enzimek segítségével a fonalak rést ejtenek a bél falában, így terjednek a mélyebb rétegekbe, így okozva problémát a bélfal áteresztőképességében. Az eset hatására az immunsejtek antitest termelésével igyekeznek megvédeni szervezetünket, ami allergiás reakcióban nyilvánulhat meg a behatoló anyagokkal szemben. Ezeknek az antitesteknek szerepük lehet az autoimmun folyamatok kialakulásában is.

A Candida gomba rengeteg eltérő és különféle hatásokat produkál. A cukorból szagtalan szén-dioxidot termelnek. Ennek következményeként a belekben puffadás, szelesedés, a hólyagban teltségérzet és gyakori vizelési ingert idéz elő. A hüvelyből is gázként távozik.
A cukorból nem csak szén-dioxidot, de alkoholt is termel, ami a bélből felszívódva kimutatható a vérben.

A csökkent pH érték (savasodás), ami a kevés folyadékbevitel esetén jelentkezik, kedvez a gombák szaporodásának.

A betegségek kialakulásához nem csak a gombák fizikai jelenléte, mennyisége és betegséget előidéző képessége szüksége, hanem a testünk fogékonysága is, ami lehetővé teszik a gombák szaporodását, terjeszkedését. Azok a kezelések, amelyek csak a gombákat hivatottak kiirtani hosszú távon kevésbé sikeresek az olyanokkal szemben, amik az immunrendszer és a szervezet ellenálló képességét erősítik.

A Candida gomba elszaporodását elősegítő körülmények:
- legyengült szervezet
- gombák elleni nem megfelelő védekező mechanizmusú immunrendszer
- károsodott bakteriális flóra
- nem megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel (víz)

Forrás:
Dr. László Mária - Candida
Tóth Gábor - Allergia és Candida kalauz

Megjegyzések

  1. Please also bear in mind that the possibilities also change with the foundations. For 파라오카지노 example, a royal flush, which is the rarest mixture, has totally different possibilities of being dealt and of being drawn. For further information about the possible hand rankings, please seek the advice of} the table beneath. Keep in mind, however, that our table is based on Jacks or Better and may not be not|will not be} valid for various video poker on-line variations.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése