Ugrás a fő tartalomra

A gyógyító teafaolaj

A teafaolaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra, azonban a 20. század második felében terjedt el világszerte használata. A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, melynek jellegzetes, friss, kámforos illata és halványsárgás színe van (de teljesen színtelen, átlátszó is lehet).


Felhasználás sokoldalú bőrgyógyászati probléma (akne, ekcéma), fertőzés kezelésére alkalmazható, mert erőteljes antimikrobális, fertőtlenítő és gombaölő hatással rendelkezik.
A kozmetikai iparban is közkedvelten használják arcápolók, testápolók, krémek előállításának kiegészítő összetevőjeként, de a gyógyszeriparban is találkozhatunk vele.

A teafaolajban közel 100 olyan vegyület található, melyek potenciálisan gyógyító hatásúak lehetnek. Kutatások szerint a teafaolaj képes elpusztítani bizonyos antibiotikum-rezisztens baktériumokat.



Előnyös tulajdonsági, amire felhasználható és alkalmazható a teafaolaj:

1. Segít meggyógyítani és megnyugtatja a leégést. (Érzékeny bőrűek elsőnek teszteljék hígított állapotban a teafaolajat, nehogy irritáció alakuljon ki használatakor az erős hatóanyagok miatt.)

2. Bizonyos bőrfertőzéseket természetes módon lehet vele gyógyítani (például: herpesz).

3. Pattanás, akne kezelő, és szabályozza az arcbőr faggyútermelését.

4. Hajtetű esetén adjunk pár csepp teafaolajat a samponhoz, és úgy mossuk a hajat, ameddig szükséges.

5. Nyugtatja a rovarcsípést.

6. Kezelhető vele a pikkelysömör és bizonyos bőrbetegségek.

7. Párásítóba vagy párolóba csepegtetve segít az asztmás és légúti betegségekben szenvedőknek.

8. Tisztítja a szoba levegőjét.

9. Enyhíti a fülfájást: keverjünk össze 1 csepp teafa olaj, 1 tk. olívaolajjal, csepegtessünk a keverékből a fülbe, majd a fejet oldalra biccentve hagyjuk kifolyni.

10. Eltávolítható vele a penész: Keverjük össze az almaecetet és teafaolaj, permetezzük a penészre vagy töröljük át vele a problémás felületet.

11. Kiváló házi kozmetikumok készítéséhez: dezodor, fogkrém stb.

12. Felfrissíthető vele a szövet, drapéria vagy akár a szőnyeg is.

13. Rossz lehelet, vagy fogínygyulladás esetén vízzel hígítva szájvízként is alkalmazható.

14. Gombás megbetegedés esetén is hasznos (körömgomba, bőrgomba, hüvelygomba).

15. Segít a kellemetlen testszagok ellen például: láb, hónalj, területeken alkalmazva.

Alkalmazási módok:

Ekcéma kezelésére: 1 evőkanál extra szűz vagy hidegen sajtolt olajban keverjünk el 1-3 csepp teafaolajat és kenjük be az érintett bőrfelületet, szükség szerint naponta többször is. 

Ajak herpesz: 1 kávéskanálnyi mandulaolajba csepegtessünk 1 csepp teafaolajat, ezzel kenjük be a herpeszt. 

Fejtetűre: 60 ml extra szűz olívaolajban keverjünk el egy teáskanálnyi teafaolajat (a haj hosszától függően változtathatjuk a mennyiségeket). A keveréket masszírozzuk a fejbőrbe, majd fésüljük át a hajat, biztosítva, hogy mindenhova jusson. Tekerjünk rá egy meleg törölközőt, hagyjuk 20 percig hatni, majd a szokásos módon mossuk meg. Mossuk addig így a hajat, amíg szükséges. A másik módszer fejtetű ellen fentebb olvasható. 

Aromafürdő: 4 csepp illóolajat egy evőkanál tejben vagy mézben elkeverünk, majd ezt adjuk a fürdővízhez. Javasolt fürdési időtartam: 10-15 perc. 

Lábfürdő gombásodásra hajlamos láb ápolására: egy evőkanál sóra cseppentsünk 10-20 csepp teafaolajat, majd 2-3 liter langyos vízben keverjük azt el. 15-20 percig áztassuk benne a lábunkat. Körömgomba esetén: 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt vagy extra szűz olajban keverjünk el 4-5 cseppnyi teafaolajat, és kenjük be vele a gombás részeket. Körömgomba esetén alkalmazható töményen is a teafaolaj a problémás területen. Frissíti a láb bőrét, bőrnyugtató fertőtlenítő hatású, csökkenti a lábszagot. 
Zsíros, korpás haj ápolása: A használt mennyiséghez keverjünk 3 csepp teafaolajat, majd a szokásos módon mosunk hajat. A habot hagyjuk 3 percig a fejünkön, majd meleg vízzel öblítsük le. A teafaolaj kivételesen jó hatással van a hajra illetve a fejbőrre. Csökkenti a fejbőr viszketését, szabályozza a faggyútermelődést. Nyugtató hatású, megvéd a korpaképződéstől.

Horzsolásra, pattanásra, rovarcsípés okozta viszketésre: 1 teáskanál olívaolajban 1-3 csepp illóolajat elkeverünk, majd finoman a bőrbe masszírozzuk. 

A teafaolaj hígítatlan állapotban mérgező hatású (nagyon súlyos mellékhatásokat okozhat, például szédülést, zavarodottságot, hallucinációkat, hányást, hasmenést, izomgyengeséget stb.), belsőleges használata csak orvosi előírásra és felügyelete mellett szabad. A teafaolajat tilos a száj közvetlen környékén, illetve a szemekbe csöpögtetve használni. A teafaolaj használata nem javasolt várandósoknak és gyermekeknek. 

Forrás:
http://www.keeperofthehome.org/2013/04/25-uses-for-tea-tree-oil.html
http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/teafaolaj_fertotlenit_es_gyogyit/20150417152246
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-113-tea%20tree%20oil.aspx?activeingredientid=113&activeingredientname=tea%20tree%20oil


Megjegyzések