Ugrás a fő tartalomra

Csicseriborsós köles

Csicseriborsó kölessel

A vacsora és ebédkészítés mindig fejtörést okoz, hogy mi kerüljön az asztalra és mellé még változatos is legyen. Mivel a köles sósan is édesen is tökéletesen felhasználható, így gondoltam most azt készítem el, mint sós köret, de végül a második tányérnál már egytálételként ettük meg.

Hozzávalók:


350 g csicseriborsó 
1 bögre köles (kb. 100-120 g)
1 db kisebb kaliforniai paprika
1 db kisebb cukkini 
1 db lilahagyma
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsomszósz
5-7 ek h.s. napraforgó étolaj
1 kk só
ízlés szerint bors

Elkészítés:


A csicseriborsót egy estére beáztatom, utána átmosom és lecsepegtetem róla a vizet, ha konzervvel készül, akkor leöntöm a borsó levét és átmosom folyóvíz alatt. 
Egy kevés olajon egy pár percig pirítom a csicseriborsót utána leveszem a tűzhelyről.
Egy serpenyőbe olajat öntök és megpirítom rajta a kockára vágott lilahagymát, ezután hozzáadom a kockára, vagy csíkokra vágott kaliforniai paprikát és cukkinit, majd a vékony szeletekre vágott fokhagymát is. Befűszerezem és a belekanalazott paradicsompürével, és csicseriborsóval lefedve kb. 10-15 percig főzőm tovább.
Közben a kölest átmosom és forrásban lévő, dupla mennyiségű vízbe öntöm. A hőfokot kb. 2-3 perc után folyamatosan csökkentem, majd takaréklángon főzőm addig, amíg felszívja a vizet és puha lesz. A végén az egészet összekeverve vagy a képen látható módon tálalom.
A tetejére az újhagyma zöldjét karikára vágom és azzal szóróm meg.

Megjegyzések