Amarántos édesburgonya leves
Manapság több okból is kerüljük a tejtermékek fogyasztását, emiatt szerettük volna más úton pótolni a kalcium és fehérje bevitelt. Az előbb említetteken felül azért jól jön egy kis vas pótlás is, ami manapság már népbetegségnek számít, többek között a fáradékonyság is a vashiány számlájára írható.
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 35 perc
Teljes idő: 50 perc
Adag: 3 fő
Kategória: Leves
Konyha: nemzetközi
Diéta: Candida diéta, Gluténmentes, Laktózmentes, Vegetáriánus
Szerző: Marcsipán
Hozzávalók:
600 g édesburgonya1 szál nagyobb póréhagyma
1 db közepes fehérrépa
1 gerezd fokhagyma
80 g amaránt
1 tk gyömbér
2-3 ek olíva olaj
1 liter víz
2 kk zsálya
3 kk morzsolt zellerlevél
2 kk őrölt szerecsendió
2 kk morzsolt kakukkfű
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
Elkészítés:
- A fehérrépát és a póréhagymát kb. fél centi vastagságúra felkarikázom, a zöld része nélkül, majd alaposan megmosom és lecsepegtetem.- Az édesburgonyát meghámozom, megmosom és nagyobb kockákra vágom.Ezt követően a gyömbért is meghámozom és kicsi darabokra aprítom.
- A póréhagymát olívaolajon, közepes hőmérsékleten üvegesre főzöm. Következő lépésként csökkentem a hőmérsékletet és hozzáöntöm a zúzott fokhagymát és a fehérrépát és 2-3 percig főzöm.
- Következőnek hozzáadom az édesburgonyát és a gyömbért, felöntöm az egészet 1 liter vízzel és fűszerezem. Lefedve főzöm tovább.
- Amíg fő a leves, alacsony lángon 3-5 percig pirítom az amarántot. Nem szabad magas hőmérsékleten, mert vagy megég vagy pedig elkezd kipattogni. Amikor kész, ezt is hozzáöntjük a reveshez és úgy főzzük tovább.
- Szükség esetén utólagosan még fűszerezzük, ameddig az édesburgonya és az amaránt teljesen meg nem fő.
- Egy sűrű, szinte majdnem, hogy egytálételhez hasonló állagú levest kapunk. Tálalásnál megszórható egy kis petrezselyem levéllel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése