Ugrás a fő tartalomra

Cukormentes eperlekvár

Cukormentes eperdzsem


Tavalyi évben, szinte aranyárban tudtam volna csak hozzájutni cukormentes lekvárokhoz, úgyhogy inkább magunk készítettünk lekvárokat, hol cukor és édesítőmentesen, hol steviásan. Mivel a lekvárokhoz részben térfogatnövelőként is használják a cukrot, a cukormentes verzióból ugyan annyi gyümölcsből jóval kevesebb üveg befőtt készült el. A másik probléma a zselatin kikerülése, amit útifűmaghéjjal helyettesítettük.

Hozzávalók:


1,5 kg eper
1-2 ek útifűmaghéj
1 kávéskanál stevia
1 kávéskanál nátrium benzoát

Elkészítés:Az epret kicsumázom és alaposan megmosom, majd lecsepegtem. 
A következő lépésben mindenki maga döntheti el, milyen állagúan szereti:
- ha homogén állagút szeretnénk, akkor turmixgéppel kell összeaprítani
- ha szeretjük benne az eper darabkákat, akkor az előző folyamatot kell megismételni, azzal a plusz lépéssel, hogy pár darab epret külön tenni és fűzésközben hozzáadni.
- utolsóként pedig, krumplinyomóval áttörve maradnak benne nagyobb és kisebb darabkák is.

Amikor elkészítettük a kívánt módon az állagot, akkor közepes lángon feltesszük főni, időként megkavarva, hogy le ne égjen. A steviát főzés közben teszem hozzá óvatosan, kóstolgatva, nehogy keserű legyen, ha túl sok kerülne bele.
Forrástól számított kb. fél óráig főzőm alacsony lángon kevergetve (akkor jó, ha már szép sötétebb a színe és nem habos), majd hozzáadom a nátrium benzoátot és alaposan elkeverem, ezt követően pedig az útifűmaghéjat. (Az útifűmaghéjtól kap egy zselés állagot, itt is lehet kísérletezni, ha kihagyjuk ezt a lépést vagy nagyon keveset teszünk bele folyékony lesz az egész.)
Felforrósított üvegekbe töltöm az elkészül lekvárt, és a kupakot alaposan rácsavarva 5 percre fejre állítom az üvegeket. Miután kihűlt a kamra polcán elfoglalhatják helyüket.


Előző évben sokat kísérleteztünk, aminek az eredménye lett az epres-mentás lekvár, amihez egy jó nagy mentalevelet használtunk, és mielőtt lezártuk volna az üvegeket, akkor tettük bele. Az így kapott eredmény pedig egy frissítő újdonság lett. Aki szereti a mentát és az új dolgokat, érdemes kipróbálnia.

Megjegyzések